Συνταγές

Συνταγή για παϊδάκια
6 πικάντικες μερίδες
Υλικά:
6 στηθοπλευρές
200 ml άγλυκο χυμό μήλου
15 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για παϊδάκια της αρεσκείας σας
500 ml κέτσαπ
110 g ζάχαρη καστανή
½ κούπα μέλι
2 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
2 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
Διαδικασία:
1. Αφαιρέστε από τα παϊδάκια το άσπρο κρέας και το υπερβολικό λίπος. Ξύστε ελαφρά το κρέας που βρίσκεται πάνω από κάθε κόκκαλο έτσι ώστε να αφαιρεθεί αργότερα πιο εύκολα. Πασπαλίστε τα παϊδάκια με το μίγμα μπαχαρικών, τυλίξτε τα με μία μεμβράνη και αφήστε τα να μαριναριστούν στο ψυγείο όλο το βράδυ.
2. Θέστε σε λειτουργία την ψησταριά με λίγα μόνο κάρβουνα για έμμεσο ψήσιμο, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 130οCκαι κλείστε το καπάκι. Ξετυλίξτε τις στηθοπλευρές από τη μεμβράνη, τοποθετείστε τις στη μέση της ψησταριάς με τη μεριά που βρίσκεται το κρέας να κοιτάζει προς τα κάτω και αφήστε τις να ψηθούν έμμεσα για 45 λεπτά. Εάν δεν χωρέσουν όλες στη μέση της ψησταριάς, είναι επίσης δυνατό να βάλετε τις 3 πάνω στις άλλες 3. Σε αυτή την περίπτωση όμως αλλάξτε τους τη σειρά κάθε 30 λεπτά. Τοποθετείστε αρωματικά chips(π.χ. μήλο ή κεράσι) πάνω στις φλόγες για τα
πρώτα 30 λεπτά. Γυρίστε τις στηθοπλευρές και ψήστε έμμεσα για άλλα 45 λεπτά.
3. Βγάλτε τις στηθοπλευρές από την ψησταριά και τυλίξτε τις ξεχωριστά σε αλουμινόχαρτο. Όταν το κάνετε, βάλτε 4-5 κουταλιές της σούπας χυμό μήλο μέσα σε κάθε συσκευασία. Ψήστε έμμεσα τα παϊδάκια μέσα στο αλουμινόχαρτο για άλλη 1 ½ ώρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία στους 150οCώστε ο χυμός μήλου να αρχίσει να σιγοβράζει.
4. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά σε μία κατσαρόλα για να φτιάξετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου, περιμένετε μέχρι το μίγμα να φτάσει σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
5. Βγάλτε τις στηθοπλευρές από το αλουμινόχαρτο και καλύψτε με μία λεπτή στρώση από τη σως μπάρμπεκιου που έχετε φτιάξει. Ψήστε έμμεσα για άλλα 60 λεπτά βάζοντας κ άλλη σως μπάρμπεκιου κάθε τόσο. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα μαυρίσουν. Σερβίρετε τα παϊδάκια κόβοντάς τα έτσι ώστε να υπάρχει κρέας και στις δύο πλευρές του κόκκαλου.
(Πηγή: www.landmann.co.uk)

 

Συνταγή για μπούτια κοτόπουλου

Υλικά:

8 μπούτια κοτόπουλου

8 κ.σ. σάλτσα BBQ

8 κ.σ. καρύκευμα πουλερικών

8 κ.σ. βούτυρο

250ml κέτσαπ

100g ζάχαρη καστανή

3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire

Διαδικασία:
1. Βγάλτε τα πάνω κόκαλα από τα μπούτια του κοτόπουλου. Αφαιρέστε την πέτσα και ακουμπήστε την στην άκρη του κρέατος.
2. Βάλτε απαλά το καρύκευμα πουλερικών στο εσωτερικό του κρέατος και καλύψτε με σάλτσα BBQ. Τυλίξτε το κρέας σε ρολά και τυλίξτε τα σφιχτά με την πέτσα του κοτόπουλου που αφαιρέσατε. Τρίψτε τα ρολά με αρκετή ποσότητα από το καρύκευμα πουλερικών σε όλες τις πλευρές.
3. Τοποθετείστε το βούτυρο σε δύο αλουμινένια ταψάκια κατάλληλα για μπάρμπεκιου και θερμάνετέ τα σύντομα στη σχάρα. Καλύψτε τα ταψάκια με το υγρό βούτυρο και τοποθετείστε από 4 ρολά κοτόπουλου σε κάθε ταψάκι με τη ραφή τους να κοιτάζουν προς τα κάτω.
4. Θέστε σε λειτουργία το καπνιστήριο της ψησταριάς για έμμεσο ψήσιμο, προσεγγίστε τη θερμοκρασία των 220οC και κλείστε το καπάκι. Τοποθετείστε τα δύο ταψάκια στο μέσο της σχάρας και ψήστε έμμεσα για 40 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε την κέτσαπ, τη ζάχαρη, το ξίδι, 2 κ.σ. νερό, τη σάλτσα Worcestershireκαι 1 ½ κ.σ. καρύκευμα πουλερικών και αφήστε τα να μαγειρευτούν και να δέσουν σε μία κατσαρόλα.
6. Βγάλτε τα μπούτια κοτόπουλου από τα ταψάκια και ψήστε για λίγο ακριβώς πάνω από τη φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανά. Καλύψτε με τη σάλτσα πριν το σερβίρισμα.
(Πηγή: www.landmann.co.uk)

 

Γύρος χοιρινό
Για 8 άτομα
Υλικά:
3,2kg λαιμός χοιρινού χωρίς κόκκαλα
8 μεγάλα ψωμάκια για μπέργκερ με σουσάμι
125g βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
1 μικρό κρεμμύδι
500g σαλάτα λάχανο
100g σαλάτα καρότο
3 κ.σ. ντρέσινγκ σαλάτας
1 φλιτζάνι σος μπάρμπεκιου
3 κ.γ. ζάχαρη
5 κ.σ. καρύκευμα μπάρμπεκιου
Αλάτι και πιπέρι
Θα χρειαστείτε επίσης:
1 σύριγγα, 1 αισθητήρα θερμοκρασίας
Διαδικασία:
1. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, κόψτε το σκόρδο στη μέση και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς να μαυρίσουν. Αφήστε το βούτυρο να δροσίσει ελαφρώς, περάστε το μέσα από ένα κόσκινο και στη συνέχεια τραβήξτε το μέσα στη σύριγγα. Βάλτε το βούτυρο μέσα στο λαιμό του χοιρινού. Για να το κάνετε, βάλτε τη σύριγγα σε διάφορα σημεία του κρέατος και βάλτε λίγη ποσότητα βουτύρου κάθε φορά. Τρίψτε το καρύκευμα μπάρμπεκιου πάνω στο κρέας, τυλίξτε το σε μία μεμβράνη και, για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε το μαριναρισμένο στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
2. Ανακατέψτε το λάχανο με το καρότο, τη ζάχαρη και το ντρέσινγκ σαλάτας. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βάλτε τα στο ψυγείο.
3. Θέστε σε λειτουργία την ψησταριά με μόνο λίγες μπριγκέτες για έμμεσο ψήσιμο, προσαρμόστε τη θερμοκρασία στους 160οCκαι κλείστε το καπάκι. Βάλτε τον αισθητήρα θερμοκρασίας στη μέση του χοιρινού και βάλτε το κρέας στην ψησταριά πάνω από το δοχείο συλλογής λίπους. Αφήστε το κρέας να μαγειρευτεί έμμεσα για 3-3 ½ ώρες με το καπάκι κλειστό, μέχρι να σχηματιστεί μια νόστιμη, καψαλισμένη κρούστα. Τυλίξτε το κρέας σε αλουμινόχαρτο και αφήστε το να μαγειρευτεί έμμεσα για άλλες 3-3 ½ ώρες, μέχρι η θερμοκρασία του πυρήνα να φτάσει τους 95ο C. Στη συνέχεια, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί μέσα στο αλουμινόχαρτο για άλλα 30 λεπτά.
4. Κόψτε τα ψωμάκια για μπέργκερ στη μέση και βάλτε τα στην άκρη ακριβώς πάνω από τις φλόγες για να γίνουν τραγανά. Βάλτε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ και κομματιάστε το χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια. Ζεστάνετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου σε ένα αλουμινένιο δοχείο για κατάλληλο για μπάρμπεκιου πάνω στην ψησταριά και ανακατέψτε με τον χοιρινό γύρο που έχετε ετοιμάσει. Βάλτε τη λαχανοσαλάτα στα ψωμάκια, βάλτε μια μεγάλη ποσότητα γύρου από πάνω και προσθέστε αν θέλετε επιπλέον σος μπάρμπεκιου.
(Πηγή: www.landmann.co.uk)

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για barbecue